Mindfulness obstakels

Mindfulness obstakels tijdens mijn wandeling

Tijdens de voorbereiding van mijn curus mindfulness gebeurde het volgende;
In mijn wandelvakantie liep ik op een lang omhoogklimmend pad. De klim was behoorlijk zwaar en ik zag de nog lang omhoog gelegen weg liggen. Mijn moraal was laag. Gedachten als; “dat duurt nog lang, wil ik dat wel, saai hoor!” volgden elkaar op. Totdat ik me afvroeg wat ruik ik nu?

Ik rook, rozemarijn, een koude frisse, zuurstofrijke lucht. Af en toe rook ik wierook; er moest salie in de buurt zijn. Daarna richtte ik mijn aandacht op het waarnemen. Een volle blauwe lucht, een tunnel van groen, een ruw keien pad onder mijn voeten. Vele vergezichten met nuances van diepten en hoge bergen, tot ruwe grillige bergruggen. Steeds meer bevond mijn aandacht zich in het moment van nu. Ik genoot!
Ik realiseerde mij hoe vaak mijn aandacht afgeleid wordt.

Het obstakel wat mij in de weg zat was verbonden met de emotie teleurgesteld zijn.  Als iets te lang duurt of zwaar is of saai is laat ik mij gemakkelijk afleiden tot vervelende gedachten. Mijn gevoel wordt beïnvloed door dwanggedachtes zoals; zwaar, saai, niet de bedoeling en ik wordt meegenomen naar vele momenten dat ik me ook zo voelde. Om volledig in het nu te zijn vraagt het bewustwording over mijn gevoel  en weten waar mijn aandacht op dat moment op gericht is.

Door mijn aandacht te richten in het nu en mijn zintuigen te verbinden met alles om mij heen kon ik het  vervelend gevoel los te laten en kreeg ik weer meer plezier.

Wat later zag ik een obstakel liggen midden op het wandelpad. Het obstakel; een grote kei, voelde als een blokkade. Ik realiseerde me dat er vaak obstakels in ons eigen energie systeem zitten en ergens in ons lichaam zijn opgeslagen. Door mijn aandacht te richten op mijn lichaam voelde ik onmiddellijk waar mijn blokkade in mijn lichaam zat. Door de plek te voelen, te onderzoeken en me ermee te verbinden startte ik een dialoog. Steeds meer voelde ik het effect van deze blokkade.

In mijn cursus mindfulness heb ik een oefening bedacht om de blokkade waar te nemen. Al wandelend gaan we met onze aandacht naar de blokkade in ons lichaam en het gevoel wat het geeft. De blokkade wordt met een kleur verbonden. de kleur zegt iets. Wat doet deze blokkade met jou?  Beklemming, afstoten, tegen houden of beschermen?  Wat houdt hij tegen? Misschien wil de energie van de blokkade wel losser. De volgende stap is om een voorwerp te zoeken in de bossen wat deze blokkade vertegenwoordigt. Het voorwerp kan geofferd worden; losgelaten worden op een bijzondere plek. We nemen afstand van datgene wat ons blokkeert.

Daarna kunnen we een nieuw voorwerp in het bos zoeken als herinnering; een anker om de ruimte te voelen die doorgang oplevert. Iedere keer als ik mijn jas aan heb voel ik in mijn zak een kleine eikeltje. Het eikeltje wat is als een symbool gezocht heb voor mijn blokkade.  Het herinnert mij aan het moment van mijn mindfulness oefening  en direct voel ik de hernieuwde ruimte stromen in mijn lichaam.

Startende cursussen & workshops

Welkom op 2 locaties

Apeldoorn: Elzenlaan 22
Amsterdam: Borneolaan 307

Algemene informatie

Privacyverklaring
Cookieverklaring (EU)

BTW-id  NL003484201B36
KVK-nummer 80713440 

Contact met Tonny

T: 06 41385466
E: tonnyvos@readingcoaching.nl

Fotografie: PixabayMorguefile en eigen werk